(închide)

MEET AND CODE | Elevi ai Școlii „Mihai Viteazul” Craiova, primii pași în programare alături de robotul ARTIE

 

Asociația de Părinți „Mihai Bravul” Craiova a desfășurat, în perioada 22-25 octombrie, proiectul „STEM, culoare și învățare cu ARTIE” pentru un grup țintă format din 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Craiova, în cadrul programului  Meet and Code, susținut și finanțat la nivel european de Amazon și SAP, iar la nivel național coordonat de Asociația Techsoup. 
Scopul acestui proiect a fost să inițieze elevii în programare, cu ajutorul robotului ARTIE. 
Astfel, pe principiul „învață și dă mai departe”, 10 elevi din clasa a III-a D și alți 10 din clasa a VII-a D, după ce și-au conturat primele noțiuni despre codare, cu ajutorul  blocurilor de cod, au devenit „mentori” pentru alți 10 elevi din clasa I E și i-au sprijinit pe cei mici în activitatea cu simpaticul roboțel STEM ARTIE. Au învățat să poată programa cu ușurință, să facă anumite acțiuni pentru a realiza diverse desene și forme și, totodată, să își dezvolte acele abilități digitale de care au nevoie în lumea de astăzi. Au fost provocați apoi să realizeze un proiect ce are ca obiectiv creșterea considerabilă a utilizării energiei eoliene, solare și a altor surse de energie regenerabilă.

Bucuria învățării prin joacă!


Proiectul „STEM, culoare și învățare cu ARTIE” s-a desfășurat pe parcursul  a patru ore și a fost facilitat de trei profesori ai Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Craiova, respectiv prof. înv. primar Barbu Nicoleta, prof. înv. primar Vintilescu Monica, prof. matematică Năstase Alexandrina, în parteneriat cu Biblioteca școlii – prof. bibliotecar Petrescu Jeanina.
În ceea ce privește finanțarea Meet and Code, este vorba despre suma de 500 euro, bani investiți în materiale de învățare pentru participanți. Mai exact, au fost cumpărați patru roboți ARTIE și au fost achiziționate alte materiale necesare pentru desfășurarea evenimentului.
Nicoleta Barbu, profesor pentru învățământul primar care a facilitat derularea acestui proiect, a menționat că elevii au avut ocazia, participând la eveniment, să învețe lucruri noi despre programare, prin joacă.  
„Pentru mine acest proiect a însemnat <<bucuria învățării prin joacă>>, deoarece robotul ARTIE le-a dat copiilor ocazia de a explora și de a-și transforma ideile în realitate, de a-și dezvolta gândirea computațională și de a lucra în echipă prin realizarea de trasee cu ajutorul blocurilor de codare. Acest lucru m-a ajutat să pun elevii în centru învățării și să-i stimulez să devină autonomi”, a explicat prof. înv. primar Nicoleta Barbu.  
La rândul său, profesorul pentru învățământul primar Monica Vintilescu a precizat că acest proiect demonstrează eficiența integrării metodelor de predare bazate pe noile tehnologii în actul educațional. 

Educația digitală și robotul ARTIE


Învățătoare a mai spus că este motivată acum să extindă educația digitală și la alte discipline cu ajutorul robotului ARTIE.
„Proiectul mi-a oferit oportunitatea să experimentez metode noi de lucru, să demonstrez eficiența integrării metodelor de predare bazate pe noile tehnologii în actul educațional derulat și să observ implicarea și pasiunea elevilor mei pentru astfel de activități. Acest lucru mă bucură și mă motivează să extind educația digitală și la alte discipline cu ajutorul robotului ARTIE, de exemplu: la orele de Limba română (prin scrierea de mesaje, selectare de secvențe de text, etc.) la matematică (pentru desenarea formelor geometrice, pentru orientarea în spațiu, realizare de trasee cu conținut matematic, etc), științe (realizarea traseului către școală, harți conceptuale, etc.) la arte sau la dezvoltare personală, în acest fel asigurând și sustenabilitatea proiectului. Elevii s-au implicat activ în realizarea activităților, participând cu interes și receptivitate sporită”, a menționat prof. înv. primar Monica Vintilescu.

Acest proiect, spune directoarea școlii, Dana Maria Cotfasă, a fost un exemplu cu privire la cât de accesibilă este programarea. Mai mult, spune aceasta, elevii instituției sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile digitale, iar profesorii sunt pregătiți pentru a transfera aceste abilități tinerei generații.  
„Acest proiect a însemnat pentru  comunitatea noastră un exemplu de cât de accesibilă este programarea, cum poate ea să sprijine învățarea și cum poate influența viața noastră de zi cu zi. Totodată, ne-a dat siguranța că elevii școlii noastre sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile digitale de care au nevoie și că profesorii noștri sunt pregătiți pentru a transfera abilități digitale tinerei generații. Apreciem susținerea Asociației de Părinți a școlii, care ne este mereu alături și ne sprijină în oferirea de contexte diferite de învățare și de noi oportunități pentru dezvoltarea profesională a elevilor noștri”, a precizat Dana Maria Cotfasă.

Elevii, fascinați de rezultate și de ARTIE

În ceea ce-i privește pe elevii participanți, faptul că este vorba despre tehnologie, aceștia au fost fascinați de rezultatele obținute cu ajutorul roboțelului ARTIE. 
„Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu robotul ARTIE. Am învățat lucruri noi despre programare, dar fără să fim stresați. Ne-am și jucat, am și învățat. I-am  scris diverse coduri și el desena exact ce îi spuneam eu. A făcut un triunghi, un cerc, de exemplu. E interesant acest domeniu, pentru mine. Eu sunt pasionat de aceste lucruri și sunt sigur că sunt de viitor”, a spus David C., elev care a participat la activități. 
Părinții elevilor au aflat și ei, de la copii, că programarea poate fi de mare ajutor și că o pot învăța, indiferent de vârstă. 
„Mi-a plăcut ideea de la bun început. Fiul meu a fost foarte încântat. ARTIE face programarea accesibilă și distractivă pentru el, iar acest lucru mă bucură. Mai mult, copilul spune că ar trebui ca și eu să mă împrietenesc cu robotul ARTIE. Mi-a povestit că i-a dezvoltat atenția, cât timp a lucrat, gândirea logică și încrederea că poate să își pună ideile în practică și că obține rapid un rezultat. Consider că aceste experiențe educative și captivante sunt foarte benefice pentru copiii noștri”, a spus părintele unuia dintre elevii care au beneficiat de acest proiect.  
Meet and Code este o inițiativă organizată de Haus des Stiftens für Unternehmen & Non-Profits gGmbH (Haus des Stiftens), parteneri ai rețelei TechSoup Europe  și principalul finanțator partener Amazon, care face posibilă inițiativa în cadrul Amazon Future Engineer prin furnizarea de sprijin financiar și know-how. 


Asociația Techsoup sprijină organizații nonprofit, profesori, învățători, viitori învățători și tineri să își atingă potențialul prin resurse și oportunități create de și cu tehnologie. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. 
Evenimentul este finanțat cu ajutorul programului Meet and Code, susținut la nivel european de Amazon și SAP.  În România, programul este coordonat pentru cel de-al 8-lea an consecutiv de AsociațiaTechsoup și susține evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week.

Galerie foto




Vizualizări: 360

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste